Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Aττική: «Σμίγουν» πέντε βουνά για το περιβάλλον

Η γνωστή λαϊκή παροιμία λέει ότι «βουνό με βουνό δε σμίγει». Ωστόσο, τα βουνά της Αττικής (Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττός, Ποίκιλο όρος, όρος Αιγάλεω) θα το «κάνουν» μέσα από την κοινή δράση για την αναστροφή της περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής υποβάθμισης ευαίσθητων και ορεινών περιοχών που θα αναπτύξουν οι έξι περιβαλλοντικοί σύνδεσμοι της Αττικής:

1) Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) που έχει ως τομέα ευθύνης του το όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο Όρος.

2) Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) που έχει ως τομέα ευθύνης του την Πεντέλη.

3) Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού που έχει ως τομέα ευθύνης του τον Υμηττό.

4) Σύνδεσμος Προστασίας Πάρνηθας (ΣΥΝΠΠΑ) που έχει ως τομέα ευθύνης του την Πάρνηθα.

5) Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ)· σκοπός του συνδέσμου είναι η εφαρμογή προτύπων βιώσιμης ανάπτυξης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος, με τις πρακτικές που ακολουθούνται στις πόλεις της ανεπτυγμένης Ευρώπης.

6) Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ)· σκοπός του Συνδέσμου είναι η αντιμετώπιση των υπερτοπικών και διαδημοτικών προβλημάτων της περιοχής της Δυτικής Αθήνας για την οικολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της.

Μεταξύ των δράσεων αυτών, είναι ο καθαρισμός των δασών, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε αναπλασμένους ΧΑΔΑ, όπως σε αυτόν στο Σχιστό Περάματος, και η κομποστοποίηση.

Αφορμή για τη συνεργασία αυτή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση των Συνδέσμων, «το σύνθετο πλαίσιο, στο οποίο απαντώνται η πολυνομία, η αυθαιρεσία, η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου, οι ιδιαίτερα απαιτητικές, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων και κυρίως η έλλειψη επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού ακυρώνουν οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία με περιβαλλοντικούς όρους».

Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, στη συνεντευξή του στην aftodioikisi.gr, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την παρατεταμένη αδράνεια, αδιαφορία και υπονόμευση εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης των οριζόντιων αναπτυξιακών δράσεων, των ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών σχεδίων υποστήριξης των ορεινών όγκων και τον ορθολογικό ενεργειακό σχεδιασμό: «Ενώ εμείς έχουμε διάθεση να ξοδέψουμε χρήματα και να αναπτύξουμε δράσεις πάνω στα βουνά, όπως καθαρισμός δασικών δρόμων, αποψιλώσεις, αναδασώσεις, τα δασαρχεία και η κεντρική διοίκηση είναι εμπόδια».

«Μπλόκο» από το Ελεγκτικό

Συγκεκριμένα, η κεντρική διοίκηση, μέσω των δασαρχείων, ζητεί από τους Συνδέσμους την οποιαδήποτε σύμβαση κάνουν για μια περιβαλλοντική δράση (που δεν έχει οικονομικό αντικείμενο) να την περάσουν από έγκριση από το Ελεγκτικό. Αποτέλεσμα, λόγω ακριβώς του μη οικονομικού χαρακτήρα της σύμβασης, το Ελεγκτικό να την απορρίπτει, και έτσι να έχουν «παγώσει» τα πάντα.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να συσταθεί συντονιστική επιτροπή με παρεμβατικό ρόλο, που θα απαρτίζεται από αντιπροσώπους των Συνδέσμων. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η από κοινού προώθηση των καίριων θεμάτων περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού των περιοχών ευθύνης των Συνδέσμων (πυρασφάλεια, ρύπανση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κ.ά) καθώς και η άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της άρνησης συνεργασίας διαφόρων υπηρεσιών και φορέων της κεντρικής διοίκησης μέσω της απευθείας επικοινωνίας με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της Αυτοδιοίκησης β' βαθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...